Monday, May 9, 2011

Minggu Destini Siswa UiTM.

Ada orang tanye kat ai pasal Minggu Destini Siswa kat formspring. sebab malas nak tulis jawapan panjang2 kat sana, lebih baik buat satu entri terus. kot2 lah berguna untuk bakal student uitm kannn.. itu pun kalau ada orang yang baca entri ni lah. ehehehe




Minggu Destini Siswa (MDS) ni kira macam orientasi lah. masa awal2, depa buat dekat kolej masing-masing. masuk hari kedua/ketiga, buat dekat tempat yang besar sikit yang mana boleh muat semua siswi dan siswa. aktiviti dia banyakkkk pasal ceramah ceramah. program ni seminggu je, dan sepanjang tempoh ni memang tak best langsung habaq hang! hectic gilerrrwwzz.


oke ni nak cerita pengalaman aku masa dulu...


masa hari first daftar, aku sampai dalam pukul 12 lebih. masuk bilik, rehat kejap, dah ada pengumuman kata kena berkumpul pukul 2 ptg macam tu. grrr tak sempat kemas barang tauu, geram betul. kena berkumpul kat dalam dewan (?) kolej mawar yang masa tu agak panas dan tak selesa langsung. masa tu aku rasa berlengas gileww dah la aku tak makan langsung memang perut aku kembong dengan angin lah. masa ni ada lah akak2 fasilitator dok potpet potpet dan ada juga sesi pemilihan penghuluwati. then ada lah dia kasik macam2 kad/borang yang kita kena isi dekat situ jugak. oleh itu jangan lupa bawak pen dengan gam sebab nak guna bila nak tempek gambar. 


lupa pulak nak pesan. nanti hangpa semua mesti ada bawak macam2 dokumen kan??? surat tawaran lah, borang elaun lah.. bawak je semua tu okayhhh. tapi rasanya tak payah la bawak x-ray hang tu ke hulu-hilir. besar gedabak kan menatang tuh? so tinggalkan je dalam bilik. nanti kalau akak fasi kata nak bawak hangpa pegi daftar & buat kad matriks, barulah bawak. 


bila waktu malam, ada jugak lah kena berkumpul bagai. memang seksa masa orientasi ni, mengalahkan pegi kem kepimpinan je. oh ye, solat berjemaah tau so jangan lupa bawak telekung bersama anda. pasal pakaian sepanjang orientasi pulak, opkoslah pakai baju kurung & kasut tertutup. jangan pakai selipar jamban kamu ohkeyy nanti kakak fasi marah hehe. bab kasut tertutup tu, dulu kami semua kena pakai kasut sport. yeahh, baju kurung bersama kasut sport. vogue bukan?? lagipun selesa jugak la bila pakai sport shoes sebab nanti banyak berjalan. kalau gedik pakai sandal pompuan memang alamat nye kaki sakit lah. dan kalau uollsz rambut berwarna,, biasanya akak fasi suruh hitamkan rambut/pakai tudung. sebabnya time ni memang kena betul2 ikut dress code uitm huhuuuu..


makanan memang disediakan sepanjang MDS, jadik tak payah susah hati ye. pesan aku, hangpa sila lah makan! kalau tak lalu dengan makanan yg disediakan tu pun kena makan jugak. sebab orientasi ni memang memenatkan gilerr dan hangpa boleh pengsan sebab kekurangan tenaga. ewahh macam doktor plak dah. air jangan lupa bawak tau, jangan harap nak mintak kat orang je. sebab student ramai, kena pakai baju kurung liplap, rimas rimas maka dinasihatkan bawak lah kipas tangan ke kertas ke yang agak2 boleh kipas ketiak. wengweng dulu aku menyesal giler tak bawak sebab hampir setiap masa ketiak aku banjir. huahahaha


nanti hari kedua kot, barulah kakak fasi bawak pergi daftar & buat kad matriks. masa ni buat lah pose comel2 sikit eh, barulah nanti tak malu nak gantung kad matriks kat leher sebab gambar chanteks. bawak lah segala dokumen & x-ray bagai yekk. lepastu nanti uollzz akan dapat baju batik, lanyard & card holder, file etc. kalau bernasib baik dapatlah semua tu, tapi yang aku dapat dulu lanyard jekk! arghhhhhh habis duit bapak aku bayar baju batik, sampai aku dah abis asasi pun tak dapat lagik grrr.


hari seterus nya, akan dipenuhi dengan pelbagai ceramah yang boringgggg gillewrz. tapi jangan lah pulak dok asyik tido je sebab ada antara ceramah tu yang boleh tahan best dia. masa ni, takde lah rasa sengasara sangat sebab siswi dengan siswa duduk kat dalam satu dewan! wakakaka agak2 kalau boring, boleh la try usha jejaka hot raaawrr. lepastu akan ada lawan cheers antara lelaki ngan perempuan. masa ni memenag best gilerr sumpah tak tipu. segala kebosanan, rasa rimas terus hilang bila tengok siswa kacak buat cheers lalalalaa.. tetiba hangpa akan rasa terus semngat gitteww :DD


oh ye nanti akan ada abang2 n akak2 fasi ajar lagu uitm sebab masa majlis penutup kena nyanyi ramai2. lagu uitm ada dua; UiTM Di Hatiku dengan Wawasan Setia Warga UiTM. agak2 nak tau lagu tu camne sila lah terjah youtube eh, nak hafal terus pun takpe. masa majlis penutup nanti, semua orang kena pakai baju batik. yang lelaki pakai dengan seluar hitam, perempuan kena pakai dengan kain hitam & tudung hitam. sebab aku tak dapat baju batik, aku kena pakai baju kurung yang ada kaler biru2 gitteww. arghh menyampah, lepastu kena duduk barisan belakang sebab bagi budak yg pakai baju batik duduk depan.


bila dah habis seminggu tu, boleh la uolls balik rumah. hikhhik. yang rumah jauh tu toksah la balik buat menyusah je. duduk je kat kolej dengan rakan2 baru takpun balik rumah sedara yg terdekat. okie tu je lah kot pasal Minggu Destini Siswa.



soalan seterusnya pasal dobi. dekat kolej memang ada mesin basuh yang kena letak duit tu. dryer pun ade jugak. dekat setiap level memang disediakan dekat bahagian jemur kain. harga dia kadang-kadang RM3, kadang-kadang RM2.50, RM2 pun pernah ada jugak. pelik2 je lah washing machine tuh hikhik. duit syiling yang encik mesin ni terima hanyalah 5 posen & 2 posen. *ok, perlu ke aku cakap?*




macam ni lah rupa beliauu...



lagi satu nak pesan, kalau nak sidai baju yang mahal2 dekat ampaian tu fikirlah 20 kali sebelum nak sidai. sebab penyamun memang banyak.


sekian saja dari saya, byeee :)





17 comments:

Ellyn Zaisy Szyy said...

Hai sis :) Agak agak apa function baju kurung putih, kain gelap yg kena bwk masa MDS tu?

ramlah melaram said...

ellyn : baju kurung putih? hmmm, masa kiteorang dulu takde la pulak kena ada baju kurung putih.

maybe uitm dah takde baju batik kot, sbb tu korang kena ada baju putih.

pape pun bawak je, maybe ada lah tu guna nye :D

melle amir said...

minggu destini siswa menggamit memori silam, haha

Anonymous said...

terima kasih kak. sangat berguna entri ni.

syud said...

tq 4 info kak..sgt berguna n xsabar asanya..bab baju ilang tu.. klo dah xsidai situ..nk sidai mana kak??

ramlah melaram said...

melle : mmg menggamit memori betoiii. hikhik


enonirmuzzzth : sama-sama dik non oii


syud : sidai je dalam bilik, tu pn kalau rumet jenis x kisah ah. tp kalau nk sidai kt ampaian gak, kena selalu pi jenguk laa. hokhok

FeeRan Troublemaker a.k.a Syafiran said...

Kalau yang siswa pulak?? camna?? nak tau sgt2 nih..

ramlah melaram said...

kalau siswa pon lebih kurang je. lalalala

Anonymous said...

okay, aii bencik Minggu Dera Siswa. grrr.

PEMILIK TANAH KEDAUNG said...

kalau takde kain hitam tu pakai seluar hitam je tak boleh ke? mana nak cari kain hitam? -,-''

Anonymous said...

Salam sis :DD sy just nak tanya,wajib ke pakai tudung time MDS tu?

Anonymous said...

salam kak,.
saye bakal mendaftar 2 jun ni..
adekah menjadi kesalahan jika saya xbertudung semase pendaftaran dan mnggu mds?
ttpi saye msih berpakaian sopan dan tidak mnjolok mata..
trime kasih jike akak bule kurangkan kekonfiusan saye..:)

Anis Azziyati Juhari ツ said...

sangat berguna post ni ^^ .
terima kasih ! MDS sminggu pastu cuti ke ? arrr ~ kena ready la .

ramlah melaram said...

eheh, sori x membalas komen uoll *bajet retis*.. yg tanye psl tudung tu, boleh je kalau tak pakai.
eh kamu yg tanya nak pakai seluar boleh ke tak, ni nak habaq nanti sume orang kena pakai baju kurung ye terima kasih.

Hana Wonnie said...

aihh...memang suka entri psl UiTM ni. :D

Anonymous said...

Sangat membantu. Thanks ! :)

Anonymous said...

kalo pakai kain wane biru pekat takpe ke?